Thursday, January 5, 2012

Berita Buruk Atau Baik?

(sumber : http://www.themalaysianinsider.com/business/article/RHB-Research-sees-property-sales-growth-tumbling-75pc)



RHB Research sees property sales growth tumbling 75pc



January 05, 2012

Tightening credit will drive demand towards more affordable property, said RHBRI. — File pic


KUALA LUMPUR, Jan 5 — Property sales growth is expected to fall to around a quarter of what it was in the last two years due to the projected lower GDP expansion and continuing euro zone crisis, RHB Research Institute (RHBRI) said today.


“We reiterate that, property sales are highly driven by the macroeconomic factors, i.e. the ultimate GDP growth, as seen in the last 20 years,” it said in a note.



“Given RHBRI’s estimated GDP growth of 3.6 per cent for 2012, we expect overall property sales to slow to around 5 per cent this year, following a remarkable 21 per cent and 20 per cent growth in 2010 and 2011 (based on annualised 1H numbers) for residential segment.”



Buyers were now taking longer to decide on property purchases, the research house noted, adding that large-scale projects such as SP Setia’s KL Eco City have already seen pullouts in bookings.



RHBRI added that it still expects property demand to gradually switch to the affordable or mass housing segment as demand for high-end properties dry up due to affordability issues and tighter financing.



Bank Negara Malaysia issued stricter lending guidelines last year, requiring banks to use net income rather than gross income to calculate debt service ratio for loan approvals.



The guidelines, which came into effect on January 1, cover all consumer loan products including housing loans, personal loans, car loans, credit card receivables and loans for the purchase of securities.



The move was introduced to rein in household debt, which stood 76 per cent to GDP, the second-highest in Asia after South Korea.



Despite “wobbly” fundamentals, RHBRI has upgraded the property sector from underweight to neutral, noting that property stocks had likely bottomed out in the fourth quarter of 2011 and the market did not expect further regulatory measures.






( Apa pandangan korang tentang artikel di atas? Adakah ia akan membuatkan korang tertanya2 akan prestasi sektor hartanah pada tahun ini? Ramai juga client aku yang khuatir untuk membuat sebarang pelaburan hartanah terutamanya pada hujung tahun lepas. Ramai yang takut kalau beli sekarang, harga hartanah akan jatuh menjunam macam harga silver dan emas baru2 ni.



Aku tak boleh nak komen panjang pasal bagaimana pelaburan hartanah akan perform tahun ni. Aku tade bebola kristal yang boleh melihat masa akan datang. Kalau aku ada, konpem aku dah kaya raya. Beli je saham google masa diorang baru nak start. Takyah susah2 pening kepala nak beli rumah, uruskan loan, uruskan penyewa etc hehe...



Cuma yang aku boleh cakap, investing is a plan. Kita mesti ada perancangan tentang bagaimana kita nak terlibat dalam satu2 pelaburan. Termasuk la pelaburan hartanah. Kalau yang dah ada plan tu, diorang tak kisah sangat pasal keadaan ekonomi dunia. Diorang memang dah ada strategi untuk bertindak jika ada sebarang pergerakan harga pasaran hartanah. Kalau yang tade plan n ikut2 orang tu yang menggelabah tak tentu pasal tu. Orang lain beli, dia pun gatal nak beli. Tak kisah la apa2 jenis pelaburan pun termasuk la pelaburan hartanah.



Thats why ilmu tu penting. Kawan2 yang sekepala juga penting. Antara cara terbaik untuk mendapatkan ilmu dan rakan2 yang sekepala dengan kita dalam bidang pelaburan hartanah adalah dengan menghadiri seminar. Aku sendiri ada buat allocation untuk pergi ke majlis2 ilmu macam ni. So aku suggest korang pun buat benda yang sama. Cari ilmu dulu sebelum buat sebarang tindakan pelaburan.



Kalau korang tercari2 seminar hartanah mana yang bagus untuk korang join, aku nak suggest satu seminar yang dianjurkan oleh satusolution ( tuan bri). Aku merupakan salah seorang peserta awal dalam seminar ni dan aku boleh katakan ilmu dan network yang aku dapat memang berbaloi. Harganya juga amat berpatutan ( ikut harga aku dulu la...harga sekarang ni kena cek balik) .



Nak tau lebih lanjut, korang boleh refer kat sini :



SEMINAR HARTANAH - SATU SOLUTION SDN BHD



Tak silap aku kelas yang dianjurkan agak limited. So better korang act cepat. Takut terlepas kapal. Nanti gigit jari plak kang...



Semoga korang mendapat manfaat dari ilmu yang dikongsikan di situ...Good Luck! )





3 comments:

isahashim said...

kalo ko dpt bola kristal tu bagitau aku ek, hahah

Zianit said...

Kalau nak beli sekarang ni, carilah yang dekat institusi seperti universiti ataupun kolej. Cam mana teruk pun, insyallah boleh disewakan.

mdizone said...

Terima kasih di atas perkongsian Zianit. Memang betul. Kalau nak selamat, beli hartanah di sekitar kawasan yang tinggi permintaan sewa seperti kawasan pendidikan tinggi dan juga kawasan yang ada banyak peluang pekerjaan.

Yang menjadi haru adalah apabila kita membeli di kawasan yang pelik2 akibat termakan pujuk rayu jurujual.