Tuesday, September 13, 2011

Peperangan Mindset


Aduh, bercelaru otak aku hari ni.

Pagi tadi aku lepak dengan salah seorang mentor aku. Dia ni yang push aku supaya aku berdikari. Jangan makan gaji. Kitorang breakfast sama selepas habis sessi view rumah dia di Alam Impian yang dia nak jual dalam masa terdekat ni. Kalau ada sapa2 berminat dengan rumah Alam Impian, boleh tanya aku. Nanti aku provide details.

Alam Impian (Spira)

So masa tengah lepak tu, we talked about many topics. Dalam banyak2 topik tu, keluar la citer pasal kereta. Dia tanya bila aku nak tukar kereta. Garu kepala aku kejap. Memang dah pasang niat. Pastu target and syarat2 pun dah ada. Kena capai certain prestasi baru bole sambar kereta baru. Sekarang ni tengah pulun. Cuma bila time puasa n raya lepas, prestasi menurun sedikit so macam kena realign balik target timeframe.

Mentor aku suruh aku buat kira2 balik. Boleh afford atau tidak. Kalau atas paper boleh afford, hentam je. Jangan ada doubt. Kat part tu aku goyang skit. Bila fikir2 balik, mindset aku rupanya masih bertarung di antara mindset makan gaji dengan mindset kerja sendiri.

Antara benda yang tengah berperang dalam otak aku sekarang ni :

Budget Vs Spend

Masa time keje dulu, bila aku nak beli sesuatu, aku memang buat budget. Sebab pendapatan aku bulan2 adalah tetap. So aku kena work around budget aku berdasarkan gaji bulanan tu. Bila dah keje sendiri, aku masih carry habit tu. Sedangkan sepatutnya aku switch n focus lebih pada earning more income instead of holding off my desire for better things. Bila mentor aku cakap macam tu, aku angguk2. Setuju dengan kata2 dia. Tapi bila nak implement, teragak2.

Resouce oriented vs Oppoturnity oriented

Macam mana nak explain ek. Aku ni boleh dikatakan agak berhati2. Sebelum buat sebarang keputusan, katakan lah satu peluang pelaburan datang. Aku akan pastikan resources aku macam duit, masa , network etc cukup dahulu baru aku berani nak amik peluang tersebut. Bila terlalu calculative, aku tend to melepaskan peluang2 yang bagus hanya disebabkan resource aku tak cukup. Sedangkan sepatutnya jika aku berfikir secara seorang yang keje sendiri, aku sambar dulu peluang tu ( walaupun resource tidak berapa lengkap). Lepas dah secure peluang tu, then baru fikir macam mana nak carik resources lain untuk menjayakan peluang tersebut. Bila keadaan macam ni, kita akan merasa tertekan dan ini akan membuatkan kita berfikir secara lebih kreatif dan usaha kita juga akan meningkat.

Sekarang ni masih lagi celaru. Masih dalam fasa mengenali diri sendiri. Nasib baik la ada mentor2 yang sudi membimbing. The battle will continue...

Cuma yang aku tahu, untuk berjaya dalam dunia aku sekarang, aku perlu ubah mindset aku. Dengan CEPAT!

"Calculate the risk and take them; be bold but don't gamble. Remember, if you opt for a safe life, you will never know what it's like to win," --- > Richard Branson

PS: Nak tukar hp baru pun berfikir sampai berbulan2 lamanya. Itu pun tak tukar2 lagi. Ini kan pula niat nak tukar kereta huhu...lagi lama la jawabnya.

6 comments:

quicky said...

hihi...silap2 x tuka2 langsung =p

mdizone said...

hehe...habit lama mmg tak senang untuk diubah...

Anonymous said...

set ur target la...... if u can generate more than certain2 amount continuously....so bleh la slow2 upgrade keta....

mcm aku...aku target tuko keta to mpv bile dah dpt anak yg ke3... so bila dah tau bini pregnant anak ke3..dan2 tue aku buat budget...from da budget aku tau, aku kena upgrade kerja with certain2 salary baru bleh upgrade keta....so kena usaha lebih skit laaa....alhamdulillah tuhan permudahkan....

so la nie anak dah masuk no 4.... tgk la nnti bila anak masuk no 6 nak tuko ke mini bas plak....mau jenuh aku berbudget2 kembali....

-Ardi-

mdizone said...

hehe..bagusnya guna target ikut bilangan anak..terus mudah rezeki...sbb anak ni rezeki..cemerlang!

aku mmg guna target berapa income aku dapat bulan2...kalau constant certain figure selama beberapa bulan, then mmg dah boleh nak sambar kete baru...cuma masanya belum tiba...

pejaz said...

rasa macam aku pulak yg tulis entry ni... kita sama beb!

zuwairi said...

Untuk mencapai Financial Freedom, kite kena ade 4 perkara :
Email & saya akan terangkan juga teknik memajak emas cara sistematik http://WangRezeki.com