Saturday, June 15, 2013

Sessi Ulangkaji (2) : Panduan Pada Hari Lelongan

Salam sejahtera semua! 

Ok kali ini saya akan borak pula tentang persediaan pada hari lelongan. 

Persiapan sebelum lelongan ada saya cerita di sini.

So masa yang ditunggu2 sudah tiba...homework semua dah buat...budget pun dah ditetapkan...so lepas ni apa yang buat ye? 


Pada Hari Lelongan 

Jika pergi bidding sendiri

- Call Pelelong dulu sebelum bergerak ke tempat lelongan untuk pastikan unit yang ingin dibida tu masih berstatus aktif dan bukan call off. Kalau call off, penat je pergi tempat bidding tapi tak boleh nak buat apa2

- Pastikan bank draft dah siap sedia, ic pun dah compile bersama. Jangan pula dah sampai tempat lelongan, ada pula benda yang tercicir.

- Sampai ke tempat lelongan tu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum lelongan bermula. Kalau lelongan mahkamah, lagi elok kalau datang sejam lebih awal. Kita tidak mahu situasi kelam kabut sebab nak kejarkan masa tutup pendaftaran

- Pergi ke kaunter pendaftaran, isi borang yang sepatutnya (jika ada), serahkan bank draft dan ic kepada pegawai pendaftaran lelongan.  Dapatkan pedal bidding. 

- Duduk di dewan lelongan dan tunggu sehingga giliran unit yang ingin dibida tu. 

- Bila lelongan nak mula untuk unit tersebut, pastikan kita faham apa yang telah ditetapkan oleh pelelong ( berapa harga mula, berapa kenaikan harga setiap kali pedal diangkat etc). 

- Lawan lah sehingga limit anda. Kalau ada orang yang bid lebih tinggi, relakanlah... kita tidak mahu membeli rumah lelong dalam keadaan ber emosi. Nanti kelak merana diri...

- So kalau kita kalah, pergi ke kaunter pendaftaran untuk ambil bank draft kita semula dan boleh cuba lagi di masa yang lain. 

- Sekiranya kita menang, pergi ke kaunter pendaftaran dan sign dokumen-dokumen yang diperlukan. Bayar duit stamping ( nilai ni berubah2 mengikut pelelong) dan perbezaan harga deposit jika ada. Kebiasaannya kontrak jualan yang telah di stamp boleh diambil pada 'next working day' di pejabat lelongan tersebut. 


Jika menggunakan agen sebagai wakil

- Part ni saya tak perlu ulas panjang rasanya. Boleh liase dengan agen anda tu sendiri minta dia terangkan hehe...

No comments: