Tuesday, August 16, 2011

Ada budget extra...lalala

Start pada bulan 10 nanti, aku dah tak duduk kat opis ttdi lagi dah. Tak sambung tenancy agreement. Genap setahun aku menyewa kat situ. Sayang gak sebenarnya bila tak sambung sbb ofis pun ok. Good deal gak la.

Ada dua sebab kenapa aku tak sambung menyewa kat situ. Pertama pasal aku dah ada home office yang aku boleh guna. ( dulu pun mmg dah ada cuma banyak gangguan tu pasal aku carik opis luar). Kedua pasal aku dah ada office space percuma yang aku boleh guna bila2 masa kat pejabat agency hartanah aku kat kota damansara. Siap meja ngan phone line sumer. Dedicated khas untuk agent. Manyak untung. Masa masuk opis ttdi dulu, aku tak jadi agent hartanah lagi so tade la jumpa kemudahan2 macam ni.

So bila dah ada ofis free ni, macam tak praktikal la plak untuk aku ada expenses office aku sendiri. Kenapa perlu bayar kalau boleh guna free kan.

Sekarang ni budget opis yang selama ni aku bayar dah boleh guna untuk benda lain. Haa mula la ni dah gatal tangan hehe. Antara option2 yang aku ada untuk extra budget tu:

1. Masuk kan terus dalam ASB (tambah portion potongan bulan2)
2. Jadikan budget untuk tingkatkan ilmu ( buku , seminar etc)
2. Pasang unifi kat rumah , lebihan budget masuk dalam ASB
3. Put aside selama 6 bulan n then beli hp baru (option ni sangat tempting :P)
4. Increase budget food bulan2 ( ni pun menarik juga sbb aku mmg suka makan)

Setakat ni option 1 dan 2 masih kuat di hati. Cuma tak sure la plak nanti kot2 berubah ke hehe...

3 comments:

Remy said...

angkat je la HP baru... its ok..

eun-yong said...

vote for option 1 dan 2

mdizone said...

hp baru tu pasti akan tiba juga masanya...cuma lambat atau cepat je..

option 1 n 2 basically sudah kira confirm la...sbb mmg dari dulu dah jadi habit..