Tuesday, October 19, 2010

Misteri....

Haa kali ni aku nak citer pengalaman penuh misteri aku time pergi survey rumah kat kepong...

Bukannya aku pergi waktu malam pun. Waktu siang tu...dalam pukul 3pm macam tu.

Rumah ni merupakan satu kondo yang terletak di Kepong. Betul2 bersebelahan stesen komuter. Kalau ikutkan, lokasi memang strategik la. Sayangnya, kondo ni terletak bersebelahan jirat cina. Aisey mmg spoil sungguh la rumah2 yang mengadap jirat cina ni.

Rumah yang aku survey ni plak memang betul2 mengadap jirat cina. Rumah kat tingkat 16. Bila aku dah sampai kat rumah tu, aku perasan semua rumah yang mengadap jirat cina tu ( kat tingkat tu) sumer tak berpenghuni. Memang tak pernah ada orang rasanya. Time tu tade rasa apa2 lagi. Biasa2 je...

Pastu aku berjalan la sepanjang korridor tu. Saje nak usha rumah2 lain gak. Rumah yang aku nak survey tu berkunci so takleh nak masuk dalam rumah. So bila sampai kat hujung korridor, ada la satu unit ni kunci dia rosak. Boleh plak bukak pintu. Bagus gak, boleh aku amik2 gambar dalam rumah. Ada gak gambaran cemana rupa rumah tu.

Bila aku bukak je pintu rumah tu, pergh! terus meremang bulu roma aku beb! padahal dari tadi aku kat area tu , tade plak rasa apa2. Time tu aku tak masuk lagi. Aisey, apehal la plak ni kan. Dah la aku sorang2 kat situ. Tade orang lain langsung. Rumah yang ada orang pun berkunci, maybe time keje kan. Kira tape la tu, aku plan nak masuk gak sebab dah nampak dalam rumah kan. Sayang la kalau tak amik gambar.

Sebelum masuk tu, aku kasi salam dulu. Pastu aku baca ayat Kursi. Nak sedapkan hati.

By the time aku habis je baca ayat Kursi, Dum! Aku dengar bunyi pintu tertutup kuat. Perghh! Terkujat gak aku. Apa cite ni kan. Timing boleh cantik plak dengan lepas aku baca ayat Kursi. Aisey, takleh jadi ni. Dah la aku sorang2. Haha aku ni pun bukannya kuat semangat sangat. Terus aku batalkan niat aku nak masuk rumah tu. Aku tutup pintu slow2 then blah pelan2. Perasaan meremang tu masih kuat lagi time tu.

Cuma lepas aku berjalan dalam 20 langkah macam tu menuju korridor lain yang agak terang, baru hilang meremang tu. Ish misteri2...

Apa2 pun, aku percaya mesti angin yang tutup pintu dalam rumah tu, ye la logik la kan bila aku bukak pintu utama, sure angin luar masuk punya dan berlaku perbezaan tekanan udara di dalam rumah tu dan menyebabkan pintu yang terbuka akan tertutup dengan sendirinya. Bukannya ada apa2 pun. Hehe...Saje je aku yang suspen...

Cuma pesan aku, dalam keseronokan buat survey rumah, pastu jumpa plak rumah2 kosong yang dah lama tak berpenghuni, sebelum masuk tu kasi la salam n baca la apa2 yang patut.Buat pendinding. Kita bukannya tahu apa benda lain yang dah menghuni rumah tu kan. Diorang pun makhluk tuhan juga. So respek la each other. Jangan main terjah je. Korang pun sure tak suka kan kalau tiba2 orang luar main terjah je masuk rumah korang hehe...

6 comments:

wakif said...

aku pernah share kat sini http://mylife-wakif.blogspot.com/2010/08/belum-rezeki.html

murah sangat dah tu...:)

mdizone said...

cemana la agaknya si developer ni buat planning...tak logik betul la...sian la sapa2 yang beli rumah yang mengadap kubur china tu..kalau jauh skit pon takpe la jugak...ni betul2 sebelah...huhu

Farid Adam said...

satu kondo dekat hulu langat, langat jaya rasanya, sebelah tu perkuburan islam...memang banyak kosong...bagus kalau kita orang melayu amek...ingat kematian...hehe

(dulu plan nak amek, tapi tak jadi sebab tak target duduk lama kat situ)

sourplum said...

aku ade kawan yg baru beli unit kt sini
die beli dengan harga 196k
tp developer pakat2 ng dia mark up harga rumah 240k
die dapat loan 90%
so 90% dari 240k = 220k (lebih kurang)
so dia dpt cash back
rm20k
bgus kn?
btw macam mana nk tau unit mana yg menghadap jirat cina eh?

Anonymous said...

setiap yg hidup pasti mati.... kadang2 mainan perasaan jer yg lebih sebab kita telah di saji kan dgn cerita2 hantu sejak dari kecik sampai besar panjang nie.... sampaikan time raya pun ada citer hantu kat TV.....
:-aLCapone-

mdizone said...

sourplum: boleh refer kat developer punya layout plan...

al capone : betul tu aku sokong...mainan perasaan je..padahal mungkin tade apa2 pun...haha