Friday, March 11, 2011

Tiara Beach Resort - For Sale!

Good News! Good News!

Ada satu hartanah menarik untuk dijual. Rasanya ramai yang dah tahu pasal Tiara Beach Resort , PD (TBR) ni. Geng2 investor pon ramai yang mencarik unit kat sini untuk dibuat sewa. Everytime kalau kuar lelong TBR, konpem berduyun2 yang register nak bid. Aku ingat lagi ada satu sessi lelongan untuk satu unit TBR, rasanya lebih 5 orang yang register. Harga pun nak dekat 90k kalau tak silap. Tu la bila persaingan sengit, orang tend to lose control of their emotion. Beli mahal dan dekat2 nak market price.

Kalau nak tau lebih detail pasal TBR ni, boleh layari :


So sekarang ni ada offer dari 1 owner ni nak jual unit dia kat TBR. Details seperti di bawah :

Harga jualan : RM 87,000 (boleh nego) --> xyah berebut2 nak bidding kat tempat lelongan
Anggaran installment : RM 357 (interest : 4.6%, 40 years, 90% loan)
Size : 419sf (studio unit)
Income : RM 1500 paid every three months (quarterly) -- > managed by the management
Furnishing : Fully furnished
Others : Blok D, Tingkat 5, ada lif, Country View

Kalau handle sendiri, boleh dapat income lebih tinggi atau boleh juga minta pakar tolong handlekan seperti PMC Resort team. Boleh refer di sini : http://www.pmcresort.com

Let say kita kira rate paling murah untuk satu malam ialah RM 160. Kalau off peak season, biasanya weekend la yang akan ada booking. Kalau peak season seperti time cuti sekolah, memang kebiasaan nya fully book la. Just untuk memudahkan pengiraan, kita assume tiap2 bulan minima akan ada 6 hari orang sewa ( 3 weekend).

So average income per month = rm160x6 = RM 960
Kos Sebulan = RM 357 (installment) + RM 150 (maintenance fee*) = RM 507
Income bersih sebulan = RM 960-507 = RM 453

ROI = (Income kasar x 12)/ harga jualan = RM 11520/ RM 87000 = 13%
Cash on Cash return (COCR) = (income bersih x 12) / modal* = RM5436 / RM 14000 = 39%

* modal dan maintenance fee adalah anggaran sahaja

Berdasarkan pada COCR di atas, dah boleh balik modal kurang dari 3 tahun.

So berdasarkan pengiraan di atas, unit ni boleh dikatakan satu pelaburan yang bagus. Cuma kena la buat study pasal tempat tu sumer etc.

Worst case scenario, boleh jadi kan tempat ni sebagai holiday house peribadi sebab tempat memang best.

Ok la panjang dah celoteh, kalau rasa2 minat nak inquire pasal unit ni, boleh call aku at 013-3413005. Sementara stok masih ada...rasanya ni hot cake gak ni... :D





Note : gambar2 di atas (diambil dari www.pmcresort.com) hanyalah sekadar rujukan. Bukan gambar sebenar unit yang akan dijual. Harap maklum

1 comment:

Dianbizzcorner@gmail.com H/P: 019-3013703 said...

Hi,

Nice blog you have here. A lot of usefull infos. Saya pun mau berjinak-jinak dalam property investment ni.. I bought one apartment resort in Mayangsari that will completed on Jun 2011. Check it out in my blog for info. One more thing, I searching for hse area Cheras for my family..kalau boleh dekat dengan LRT area. If you have one, contact me ya.

Btw, I link your blog to mine.. hope you dont mind..:D